"Sinds de komst van de kinderen, hebben we weinig tijd voor ons als koppel"

91% van de koppels gaf aan (op de instagrampoll) het moeilijk te vinden om tijd te maken voor elkaar.


De veelvoorkomende redenen om geen tijd voor elkaar te maken zijn: vermoeidheid, kinderen die niet zelfstandig inslapen, schuldgevoelens, gebrek aan oppas of netwerk en prikkelbaarheid. Klinkt welbekend?


Stuk voor stuk, begrijpelijk, veel voorkomende en goede redenen om tijd voor elkaar als koppel op de achtergrond te schuiven. Stuk voor stuk redenen die de kop opsteken in het leven met kinderen.


Hoe lang is het geleden dat jullie nog eens tijd maakte voor elkaar als koppel? Wat betekent tijd maken voor elkaar als koppel, voor jou?


Voor mij betekent dat: tijd maken voor elkaar.

Het hoeft niet te betekenen zotte dingen te doen, ergens anders heen te gaan, je vermoeidheid wegduwen. Tijd voor elkaar kan zo veel meer of minder betekenen. Het is zo ruim en zo breed als je het samen zelf kan invullen. Als je energie het toelaat, de oppas beschikbaar is of de kinderen gemist kunnen worden.


Wanneer ik het heb over tijd voor elkaar, heb ik het over 4 soorten tijd, die je afhankelijk van de nood, de goesting en de beschikbare tijdspanne kan geven aan je relatie. Ze verschillen onderling in tijdsduur, invulling en doel.


1) Klein-plezier-tijd


Kleine tijd gevuld met plezier. In deze tijd blijf je thuis, ga je op café om de hoek, wandel je de blok, of reserveer je een restaurant binnen een we-kunnen-snel-weer-thuis-zijn-als-er-iets-is-straal. Het is tijd die je laat leiden door je aarzelingen en tegelijk parkeer je hem toch. Als je te m


oe bent, de kindjes niet zelfstandig kunnen inslapen, wakker worden voor borstvoeding, of je geen oppas ter beschikking hebt, blijf je thuis en zoek je naar leuke invullingen om even plezier te hebben samen. Dat kan betekenen dat je samen vroeg in bed duikt, ovenhapjes in bed smult terwijl je nostalgische tekenfilm kijkt. Dat kan betekenen dat je een gezelschapsspel uit de kast haalt en allebei kei hard probeert subtiel vast te spelen. Dat kan betekenen dat je samen geniet van playlists die herinneringen bovenhaalt van toen jullie elkaar past leerde kennen. Er kan zo veel zonder uit huis te gaan. Het enige wat het vraagt is tijd vastzetten en bewust beslissen: dan doen we samen iets leuk. Thuis, om de hoek of binnen een veilige straal.


Deze tijd parkeer je enkel voor plezier. Je probeert neigingen om toch maar belangrijke praktische zaken of lastigheden te bespreken vriendelijk in te houden. Deze krijgen hun eigen tijd.

Heb je graag nog meer ideeën voor dates thuis? Op mijn instagrampagina vind je onder de highlights fijne opdrachten voor thuis.


Doel: plezier maken Invulling: gebaseerd op je aarzelingen Tijdspanne: enkele uren


2) Groot-plezier-tijd


Als koppel hebben we het nodig om frequent kleine pleziertjes te hebben, en we hebben het nodig om af en toe (denk aan 3 keer per jaar) de wereld in te duiken. In de tijd voor groot plezier laten we ons leiden door nieuwsgierigheid, prikkeling, nieuwigheid en fijne spanning. Je doet iets samen dat je nog nooit deed (samen tussen de vissen zwemmen, escape room) of bezoekt een plek die je zintuigen prikkelt (een nieuwe stad, een plek waar je lang niet was, een plek die heel anders is dan waar jullie wonen, een fijn museum, een prachtig stuk natuur). Als koppel iets nieuws of levendig ontdekken in de wereld doet de levendigheid in je relatie terug opborrelen. Je verbindt met elkaar in de nieuwigheid, in de spanning, in het ontdekken. Iets wat met de komst van kinderen op de achtergrond komt. Ons gezin draait op gewoonte en structuur, maar onze partner relatie heeft soms ook die positieve spanning nodig. Wanneer je samen iets nieuws doet, ziet, hoort of ontdekt ervaar je fijne levendig gevoelens die jullie als koppel doet herleven. Je maakt nieuwe herinneringen samen en ziet aspecten van elkaar die je doorheen de dagen minder ziet of ervaart.

Doel: plezier maken

Invulling: nieuwsgierigheid, prikkeling, nieuwigheid en fijne spanning

Tijdspanne: een dag tot enkele dagen3) We moeten eens praten-tijd

Komen er doorheen de dagen spanningen naarboven, lijken jullie te botsten over aanpak voor de kinderen of was je het oneens toen je partner iets zei tegen je? Dit is de moment om dit te bespreken. Parkeer tijd, om lastigheden te bespreken. Vertel aan elkaar hoe je je voelde, wat het met je deed, waarom het je raakte. In deze tijd kan je zonder aanwezigheid van de kinderen bespreken wat er misliep. Je hoeft niet te komen tot een oplossing. Wist je dat 69% van de conflicten tussen koppels niet op te lossen zijn? Het doel is wel te luisteren naar elkaar vanuit het idee dat je partner geraakt werd en je de geraaktheid probeert te begrijpen.


Vind je het moeilijk om met elkaar te spreken als koppel? Verscherp je graag je communicatievaardigheden? In juni lanceer ik mijn eerste videocursus over goed spreken. Heb je interesse? Zet je dan hier vrijblijvend op de interesselijst en ik houd je op de hoogte.


Doel: samen praten Invulling: lastigheden, conflicten

Tijdspanne: ong 30 min


4) Hoe gaat het met jou-tijd


Doorheen de drukte van de dag hebben we nog weinig oog voor hoe het met onze partner gaat. We leven een leven samen en apart. Het doel van deze tijd is elkaar op de hoogte houden van elkaars wereld. Deze tijd vertrekt vanuit het idee 'ik wil jou nog beter leren kennen'. Hoe is de week verlopen voor jou? Wat deed je deze week deugd? Wat heeft je verrast?


Doel: op de hoogte blijven van elkaar Invulling: ik wil jou nog beter leren kennen

Tijdspanne: 30-60 minWanneer je tijd maakt voor elkaar, kan je stilstaan bij welke tijd jullie precies nodig hebben. Waarmee zijn jullie op dit moment het meest gebaat? Of kan je verschillende tijdsmomenten samen inplannen?


Tot slot: er is maar één manier om tijd te maken voor elkaar: het gewoon doen.71 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven