top of page
Zoeken

"De liefde is in gevaar en moet bijgevolg terug uitgevonden worden."

De man die deze rake woorden durf uitspreken en zelfs neerschrijven in Alain Badiou, een Franse filosoof. Sinds ik ze las, zweven ze door m’n hoofd. En stel ik mezelf 20 keer per dag dezelfde vraag: ‘wat is liefde nu precies, vandaag, in deze moderne tijd?’

Waar het vroeger een evidentie was om samen te zijn en blijven, is het nu een keuze. Maar waar kies je voor als je kiest om samen te zijn en geen idee hebt hoe dat precies moet voelen? Kies je voor het appreciëren van kleine dingen, zonder grote brandende gevoelens? Kies je voor het dagelijks door de vingers zien van de rondslingerende sokken, lege pakjes koeken in de kast en natte doekjes in de wasbak?


Is dat wat liefde betekent? Afscheid nemen van de intense gevoelen en kiezen voor de gelukzaligheid van het gewone en vanzelfsprekende? Verliefdheid geeft ons een duidelijke richting, het verlangen om voortdurend bij iemand te zijn is als een niet los te maken magneet. Alles innemend ‘ik kan niet anders dan… bij je willen zijn’.

Liefde die de kater lijkt. Als een slap afkooksels. Net terwijl het zo vullend kan zijn in zijn gewonigheid en gewilligheid. “Ik kies voor jou, jij kiest voor mij, en dat is bijzonder.” Het staat niet meer vooraan, het ment zich in het leven. Het leven dat je kiest samen te maken.


Ik voel het wel. Niet het gevaar, wel de nood om een idee te krijgen van wat liefde nu echt is in deze moderne tijd. De tijd van snelheid, afstand, oppervlakkigheid, oneindige keuzes, vervangbaarheid en ‘ik eerst’. Alsof we de betekenis en invulling van wat liefde nu precies is, kwijt zijn, of misschien zelfs… nog nooit echt gevonden hebben.


Wanneer ik de verwarde ogen voor me zie van mensen, die de weg kwijt zijn in liefde, word ook ik verward. Hoe moet het voelen dan, liefde? Hoe weet je dat er nog liefde is? Wanneer weet je dat het op is? Welke plaats krijgt liefde in deze moderne wereld? Wat betekent het wanneer je nog maar weinig voelt? Wat betekent het wanneer je veel voelt, voor iemand anders? Ik denk dat we verkeerdelijk verliefdheid zien als een noodzakelijk invulling van liefde. Dat we op zoek zijn naar een vorm van liefde die dagelijks intens voelbaar is. Duidelijk is, vooraan blijft staan.


Misschien gaat liefde niet over het intense gevoel, maar om een intense keuze.

79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page