top of page
Zoeken

Verliefd op een ander. En nu?

Verliefdheid op een ander, hoeft aan zich niet bedreigend te zijn voor je relatie. Anderen en een potentiële aantrekking tot die anderen zijn een wezenlijk deel van de relationele wereld buiten een relatie.


Het is realistisch dat in jullie relatie dit ooit zal voorkomen. 


Als we ernaar kunnen kijken als menselijk hoeft het een stabiele relatie ook niet aan wankelen te brengen. 

Het hoeft ook niet te vertellen dat je partner je minder graag ziet of minder aangetrokken is tot jou. 


Veel hangt af hoe jullie hiernaar kijken. En op welke manier anderen buiten de relatie in het verleden al bedreigend zijn geweest voor de relatie. 


Enkele vragen om jezelf/elkaar te stellen: 


- Wat vertelt deze verliefdheid jullie? 

- Hoe willen jullie hiermee omgaan? 

- Wat doet het met jou? Wat doet het met jullie? 

- Welke plaats mag/kan het innemen naast/binnen jullie relatie? 


Als laatste nog een tip: 

Probeer in het spreken met elkaar beperkt te spreken over “de ander” maar vooral de focus op jullie te houden. 

Dus niet “wie is die ander/waarom deze persoon”, maar wel: “welk gevoel geeft dat contact je?”, … 

Zo ervaarden zij dit:


Koppel 1:

"Mijn partner werd verliefd op een ander. Hij kwam toen ook met het idee voor polyamorie. Dat was een heel moeilijke periode voor ons."


"Het blijft nog steeds zijn grote wens. Meer ruimte, intense connecties in het leven. Ik heb ondertussen het ideaalbeeld losgelaten dat wij samen oud moeten worden en dat dat zo hoort als je kinderen hebt.

Een andere liefdevolle vorm van tussen ons is ook mogelijk in de toekomst. Nu is het fijn en warm dus is het nog deze klassieke opstelling. Dat beseffen was een echte bevrijding en ook wel dat ik zelf in de turbulente periode ook iemand heb leren kennen waar ik nu nog steeds een intense vriendschap mee heb. "


Hoe zorg je ervoor dat je elkaar niet verliest?

"Dat gaat eigenlijk vanzelf. Met de nodige pijnlijke momenten natuurlijk. Veel praten, op kampeerweekendjes gaan met ons gezin. Elkaar echt belangrijk vinden en accepteren dat we twee verschillende individuen zijn."


Als je zegt; 'veel praten', waar praat je over? Welke gesprekken zijn belangrijk?

"Over hoe wij op dat moment in onze relatie staan. Mijn vriend is een goede verwoorder van zijn noden en gevoelens. Komt daar ook voor op. Ik iets minder. Ik verval snel in emotie en blokkeren. Of ook op rustige momenten benoemen hoe fijn het is. Hoe we 'ons' nog zien'.


Koppel 2:

"Bij ons gebeurde dit meermaals. Vroeger deelden we dit ook steeds met elkaar. In de tropenjaren zwegen we."


"We zijn zoekende. Staan anders tegenover wat kan in een romantische relatie, waarin ik meer geloof in het opentrekken van een relatie en mijn partner hier heel onzeker van wordt. Verliefdheid op zich is iets 'eenvoudig', maar op momenten dat 1 op 2 onzeker is, of je elkaar mist door vb. jonge kinderen of andere redenen, is dat een hele fijne energiegever waardoor je elkaar wel kan verliezen. "


Hoe zorg je ervoor dat je elkaar niet verliest?

" Wij proberen open te communiceren en te benoemen wat te benoemen valt. Ik voel een verliefdheid niet als een bedreiging aan, mijn partner is heel onzeker en voor haar voelt alles bedreigend. Dus dat is zoeken en proberen te delen. Samen dragen, maar ook samen voelen naar wat voor ons als koppel werkt. Zoiets."


"Ik wil er nog aan toevoegen... dat klinkt misschien allemaal heel mooi, alsof we daar heel ver in staan. Maar we stonden er ooit veel verder in. Ooit deelden we al onze verliefdheden, vertelde ik uitgebreid over flirten met anderen, ... Vorig jaar probeerden we onze relatie anders vorm te geven en botsten heel hard. Vanuit die botsing zijn wij nog wat 'herstellend', zoekend naar wat wel/niet en staan wij er beiden heel anders in.
18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page