top of page
Zoeken

Wanneer lijden in liefde de bovenhand neemt.

Een relatie kan je niet maken. Forceren, met gepitste vingers samenhouden.


Soms voel je zo duidelijk dat het klaar is. Je kan dan misschien nog wel een laatste keer proberen om dit of dat te doen, om dit of dat te zeggen, of om dit of dat niet te doen of te zeggen. Maar je gevoel zal niet genoeg veranderen. Het hoofdstuk is al afgerond in je hoofd of je gevoel. Je ben al even weggedraaid van je partner. Je kijkt je partner aan en ziet niets meer. Niets meer van wat was, en nog minder van wat zal komen. Je kijkt naar een leegte en voelt dat er niets meer in jou zit om die te gaan vullen.


En dat is pijnlijk en verpletterend. Dat liefde soms niet meer wederzijds is, dat het soms niet meer is wat je had gewild dat het nog kon zijn. Dat het niet is wat je, bij het begin, zo hard gehoopt had.

Jij en ik, niet voor even, maar voor altijd. 
Soms heeft het tijd nodig om het laatste wat erin zit nog eruit te kunnen persen, om de laatste druppels de honger te laten stillen. Dan komt later het punt waarop je harder dan ooit aanvoelt, dit wordt hem niet meer. De druppels voeding zijn te weinig om de honger te stillen.


Alleen jij kan beslissen wanneer het klaar is. Wanneer de houdbaarheidsdatum overschreden is.

Wanneer je voelt, in verdriet, boosheid, angst, of ook liefde ‘dit is het niet meer’. Wanneer je voeten zo in een andere richting staan dat het te veel kost om de ander te erbij te houden. Wanneer je zo gekwetst bent geweest dat de liefde erin verloren gaat.


Je kan er niet voor gaan zorgen dat je partner je blijft graag zien.

Je kan er niet voor gaan zorgen dat jullie relatie een schild kan zijn tegen alle uitdagingen onderweg. Dat de richting die jij kiest, ook elk moment de richting is die je partner kiest.


Neen, je kan liefde niet gaan maken.

En soms is het nodig om de relatie af te sluiten in de vorm die het heeft, om op zoek te gaan naar een andere relatie samen, waarbij de liefde terug kan ademenen. Ontdoen van het gewicht dat de liefde klein hield. Zodat het graag zien voor elkaar als mens terug kan groeien.

En je zo, anders, samen en apart, verder kan.


Afbeelding: Onelio Marrero
172 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page